2016 Yılının Moda Hukuku Haberleri
Ocak 2016
CDFA & IMG vs. Fashion Law Week, Inc.
New York’ta Fashion Law Week isminde, moda haftası etkinliklerinin satışını yapan bir şirkete karşı Amerika Moda Tasarımcıları Derneği (CDFA) ve IMG dava açtı.
Nike vs. Skechers
Nike, Skechers markasının “Burst, Women’s Flex Appeal, Men’s Flex Advantage, Girl’s Skech Appeal ve Boy’s Flex Advantage” isimli modellerinin kendilerinin tasarladığı en az 8 modelin taklidi olduğunu iddia etti ve Portland’taki mahkemeye başvurdu.
Diesel’in Zaferi
Diesel, ürünlerinin taklidini satan 80’den fazla web sitesini kapattırarak 2 milyon dolar kazandı.
Şubat 2016
Adidas vs. Marc Jacobs & Forever 21
Adidas’ın Marc Jacobs ve Forever 21’a açtığı davalar sonuçlandı. Adidas’ın avukatları, Marc Jacobs ve Forever 21’la uzlaşmaya karar verdiklerini açıkladı.
Mart 2016
Hillair Cosmetics vs. Kardashian Beauty
Hillair Sermaye Yönetimi, Kardashian Beauty’nin kendileriyle yaptıkları anlaşmanın şartlarını yerine getirmedikleri için 180 milyon dolarlık tazminat davası açtı.
Nisan 2016
Beyoncé vs. Feyoncé
Beyoncé, üzerinde Feyoncé yazılı ürünlerin satışını yapan ve Feyoncé adında şirket kuran Andre Maurice, Leana Lopez ve Lee Lee’ye dava açtı.
Christine Kendall vs. Alexander McQueen
Kate Midddleton’ın meşhur gelinliğinin kendisi tarafından tasarlandığını iddia eden Christine Kendall, Alexander McQueen’e dava açtı.
Mayıs 2016
L’Oréal vs. European Court
L’Oréal’in Portekizli markanın “Idealia” ismi tesciline yaptığı itiraz, Avrupa Mahkemesi tarafından reddedildi.
Haziran 2016
Aquazzura vs. Ivanka Trump
Aquazurra, ikonikleşmiş ayakkabısını taklit ettiği gerekçesiyle Ivanka Trump’a dava açtı.
Temmuz 2016
Burberry vs. Burberry Perry
Burberry, ismini taklit ettiği gerekçesiyle rapçi Burberry Perry’e dava açtı.
Ağustos 2016
Alexander Wang vs. 45 Taklitçi
Alexander Wang, taklitçilik davasından 90 milyon $ tazminat kazandı.
Topman vs. Faig Ahmed
Azeri sanatçı Faig Ahmed, İngiliz hazır giyim markası Topman’in, yaratıcısı olduğu bir tasarımını izinsiz olarak t-shirtler üzerinde kullandığını iddiasıyla mahkemeye başvurdu.
Eylül 2016
Zara vs. Devin Rose
Ünlü fast fashion markası Zara’ya Amerika’da mallarını gerçek dışı düşük fiyatlarla lanse edip tüketiciyi yanılttığı iddiasıyla Devin Rose tarafından 5 milyon dolarlık dava açıldı.
Ekim 2016
Ugg vs. Target & J.C. Penney
Target ve J.c. Penney’e karşı Ugg Australia 100 milyon dolarlık dava açtı.
Gucci İkonografi Tescili
Gucci, yeni ikonografilerini korumak için marka tescil başvurusunda bulundu.
Yves Saint Laurent vs. Zadig & Voltaire
YSL’in iddiasına göre, Zadig & Voltaire markası, Champs-Elysées’deki iki mağazasında YSL’in Avenue Montaigne’deki konseptinin aynısını kullandı. Mahkeme, YSL’ni haksız bularak söz konusu markanın Zadig & Voltaire’e 300,000€ ödemesini ve bununla birlikte yaklaşık 100,000 € tutan mahkeme masraflarının da YSL tarafından karşılanmasına karar verdi.
Kasım 2016
Isabel Marant vs. Mango
Isabel Marant, 2013 Sonbahar/Kış koleksiyonundaki Scarlet adlı botun tasarımını birebir taklit ettiğini iddia ederek İspanyol fast fashion devi Mango’ya Fransa’da açtığı dava Marant lehine sonuçlandı.
Puma Tasarım Tescili
Puma Rihanna’yla gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda tasarladığı FentyxPuma ayakkabısı için aldığı tasarım tescili 24 Kasım’da Türk Patent Enstitüsü’nün Endüstriyel Tasarımlar Bülteni’nde yayımlandı.
Aralık 2016
Chanel vs. Fransız Hükümeti
Chanel, Fransız Hükümeti’nden yeni hızlı tren yolu projesinin iptalini talep etti. Chanel’in iddiasına göre, yeni tren yapılacak tren yolu ikonik ve tescilli parfümü olan No.5’in üretildiği çiçek tarlalarına zarar verecek.
Avrupa’da 8.5 Milyon Euro’luk Taklitçilik Operasyonu
İspanyol polisi, ülkede birçok markanın fikri ve sınai mülkiyet haklarını ihlal edenlere karşı düzenlenen tarihinin en büyük operasyonunda sahte ürün sattıkları iddiasıyla 71 kişiyi tutukladı. Bakanlığın yaptığı açıklamada, İspanyol yetkililerin, mağazalar, iskele gemileri ve antrepolara baskın düzenleyerek, çanta, saat, güneş gözlüğü ve mücevher de dahil olmak üzere 8 milyon euro (8.45 milyon dolar) değerinde sahte ürün ele geçirdiği bildirildi.
Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı
Türkiye’de Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı kabul edildi. Tasarıya göre, marka hakkına tecavüz edene 1 ila 3 yıl hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.